Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
 
Καρφωμένο στη θέση κοινό όλων των ηλικιών - μέχρι και η 8χρονη  κόρη μου με τις φίλες της - παρακολούθησε το Σάββατο 27 Απριλίου μια παράσταση που από κείνο το βραδάκι στοιχειώνει το μυαλό... Θα συμφωνήσουν ίσως όλοι όσοι την είδαν...

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου της Νίκαιας, μετά από πρόσκληση του Δικτύου Αλληλεγγύης «Το λαγούμι», ανηφόρισαν προς την πόλη μας και βρέθηκαν στο θεατράκι του Ειδικού Σχολείου για να μας παρουσιάσουν το «έργο» τους, το πόνημα που προέκυψε από το σκάλισμα της Ιστορίας του Θουκυδίδη με συντονίστρια τη μαθηματικό τους Μαίρη Αδαμοπούλου. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν της φρέσκιας και εμπνευσμένης αυτής ομάδας. Οι ερμηνείες, η μουσική επένδυση, όλα... Το βιογραφικό της παράστασης, ενδιαφέρον· μπορεί άλλωστε οποιοσδήποτε να το αναζητήσει στο διαδίκτυο και να παρακολουθήσει την περιπλάνησή της από το Εθνικό Θέατρο και το «Τριανόν» στις γειτονιές της Αθήνας. Η γεύση που αφήνει μοναδική...

Στην αλληλέγγυα λοιπόν γειτονιά μας έφεραν οι μαθητές ένα σενάριο με εκρηκτική ροή, με εξαιρετική σκηνοθεσία, πλούσια σε ευρήματα να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, χωρίς προσπάθεια για εύκολο εντυπωσιασμό. Σάμπα, βαλς, κερκίδα γηπέδου, διελκυστίνδα και άλλα ομαδικά παιχνίδια, με ένταση και χιούμορ, μουσική που αγκάλιαζε το δρώμενο και κυρίως την αίσθηση ότι η ομάδα βρίσκεται σε πραγματικό διάλογο με το έργο.  

Όσο για τις ερμηνείες, αναρωτιέμαι μήπως αυτές ήταν τελικά που μας έκλεψαν το μυαλό εκείνο το βράδυ. «Δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από επαγγελματικό θίασο», ακούστηκε στα πηγαδάκια κατά την έξοδο. Τώρα το σχόλιο αυτό μου φαίνεται φτωχό. Προτιμώ να θυμάμαι τα εκφραστικά τους πρόσωπα και τις νεανικές φωνές τους να με απομακρύνουν από τη δυσάρεστη σκέψη ότι η τέχνη απουσιάζει από τα σχολεία μας.  

Η ομάδα ενωμένη να ανταλλάσσει βλέμματα που πρόδιδαν βαθιά επικοινωνία και ευχαρίστηση, απόλαυση, σιγουριά. Κορυφαία στιγμή η ώρα που ζήτησαν από την καθηγήτριά τους, τον καπετάνιο αυτού του ταξιδιού τους, να ανέβει στη σκηνή για το χειροκρότημα και τα μάτια τους έλαμπαν όταν την κοιτούσαν.

Θα κρατήσω όλα αυτά στη μνήμη μου, όπως και το ηχηρό αντιπολεμικό και αντιφασιστικό μήνυμα που φώναξαν οι ηθοποιοί μας με τη σκηνοθέτιδά τους. Χωρίς κραυγαλέα συνθήματα αλλά και με αναφορές στη Συρία, τη ρατσιστική βία, την παράσταση στο «Χυτήριο» και άλλα... Θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη η βραδιά. Κι εγώ θα φωνάζω πιο δυνατά να ακουστεί σε όλους το Λαγούμι με τις μεγάλες διακλαδώσεις αλληλεγγύης που ανοίγει.  

«Θα συμβαίνουν πάντοτε πολλά και χαλεπά στις πολιτείες των ανθρώπων, όσο η ανθρώπινη φύση θα παραμένει απαράλλακτα ίδια. Όσο οι παρορμήσεις και τα πάθη ασυγκράτητα θα ωθούν τα άτομα στο να θέλουν διαρκώς περισσότερα, υπό όμοιες συνθήκες θα προκύπτουν όμοια αποτελέσματα». - Θουκυδίδης

Μαρίνα Ευαγγέλου

Ηλιούπολη


 

1 σχόλιο:

  1. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΗΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΥΣΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ .ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 25/6 " ΓΕΦΥΡΕΣ".ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.ΚΑΛΗ ΑΠΙΤΥΧΙΑ,ΑΝΝΑΒ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή